Handig Word-sjabloon voor webteksten (al zeg ik het zelf)

Noem me een mierenneuker.

Maar ik huil een beetje van binnen als mensen hun page titles en meta descriptions niet invullen.

Je weet wel, de tekstjes die Google laat zien in haar zoekresultaten:

Page title en meta description

Ik bedoel: al doe je verder he-le-maal niks aan SEO, vul dan ten minste die page title en meta description in.

No-brainer. Basics. Zoals je je handen wast na toiletbezoek. (…wat? Ieuw!)

Nee, dit wordt geen blogje over SEO

Dit wordt namelijk een cadeautje. Een heuse weggever. En – drumroll please – je hoeft er niet je e-mailadres voor achter te laten.

Wat is het? Wat is het?

Het is een Word-document waarin je de page title en meta description kunt invullen, in de juiste lengte.

Hoe. Handig. Is. Dat.

En omdat ik een uitslover ben, heb ik zelfs de opmaak van Google nagemaakt:

Word-sjabloon voor webteksten

Een beetje zoals Yoast, maar dan in Word

Ik gebruik het zelf voor alle webteksten, zodat ik zeker weet dat klanten hun page titles en meta descriptions invullen. En ik niet van binnen hoef te huilen.

Dus, lieve collega-tekstschrijvers, laten we de zoekresultaten een beetje mooier maken. Download dit docje en gebruik het voor je klanten.

Je kunt het Word-sjabloon downloaden via deze link

.
Update 3.12.2016: nu ook voor Google docs

Ben jij zo’n hippe copywriter die in Google docs werkt? We got you covered.
Klik hier voor een Google docs-versie en kopieer ‘m naar je eigen drive via Bestand → Een kopie maken.

Ik hoef er niks voor terug

Nou ja…

Je mag dit blogje natuurlijk met de wereld delen.

Of op je eigen site, als je er een linkje naar woordkunstenaars.nl bij zet.

En als je tekstschrijver bent, dan vind ik het leuk als je je aanmeldt voor een vermelding op woordkunstenaars.nl.

Maar voel je niet verplicht. Kuch.

13 reacties

 1. Nathan Veenstra schreef:

  Een ideetje mijnerzijds: maak 120 leestekens van de meta-omschrijving. In de mobiele zoekresultaten worden minder leestekens weergegeven. Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de meta-omschrijving, ook in de mobiele zoekresultaten, is 120 leestekens als maximum aan te raden.

  1. Chris Rommers schreef:

   Sodeju Nathan, ik wilde net naar bed gaan. Maar je hebt natuurlijk gelijk (zucht) dus ik heb het sjabloon aangepast. Het heeft nu twéé streepjes onderin: eentje voor 120 tekens (incl. spaties) en eentje voor 155 tekens (incl. spaties). Dat heeft Yoast nog niet eens volgens mij, ha! En voor iedereen die het fijne ervan wil weten, hier een link naar jouw blog over dit onderwerp: Goed nieuws voor jouw mobielvriendelijke website. Omdat jij het bent ;-)

   1. Nathan Veenstra schreef:

    Och jee, ik schrijf daar wel eens over ook ja ;-)

    En dank voor de verwijzing naar mijn blog. Het lag er zo dik bovenop als ik het zelf deed hè? :-)

 2. Claire Tetteroo schreef:

  Ha wat een leuk cadeautje! Dank! Daar ga ik een beetje aandacht aan geven op conversioncrew.com hoor, linkjes houden we van he! ;-)

  Goede update van Nathan, scherp!

  1. Woordkunstenaars schreef:

   Thanks, Claire. Een mens kan nooit genoeg linkjes hebben.

 3. Kiki Verbeek schreef:

  Top, Chris! Mierenneukers en uitslovers met gevoel voor precisie, daar hou ik wel van.

  1. Chris Rommers schreef:

   It’s an acquired taste :-)

 4. Rob Visser schreef:

  Goed idee, ik heb hem ook gedownload. De vakterm voor de passage van 120/155 woorden is snippet, zie bijv https://www.tribal.nl/blogs/rich-snippets-wat-zijn-het-en-hoe-worden-ze-getoond/ .

  Wat betreft de inhoud van jullie snippet en we zijn toch scherp bezig: ik hoop dat degenen die ‘een beetje’ tekstschrijver zijn, zich op Woordkunstenaars.nl niet vertonen. Ik vrijwaar mijn klant van fiscale naheffingen, ik zorg voor leesbare teksten, laat staan dat ik tig spelfouten maak. Laat de beunhazen wegblijven, daar zit ik bvk niet tussen.

  1. Chris Rommers schreef:

   Maak je geen zorgen, Rob. Leesbare teksten, geen fiscale naheffingen, geen spelfouten… dat moet lukken.

 5. Kees Lamper schreef:

  Dit is behoorlijke handige stuff Chris! Ik ben oprecht trots op je ;-) Wil je mijn mailadres echt niet? Dan kan ik volgende keer gewoon wachten tot je iets handigs post en ik daar een mailtje over krijg. Ah pleeeease?

  1. Chris Rommers schreef:

   Ik heb gelijk het voltallige development team erop gezet, Kees.

 6. Ria Algra schreef:

  Dank je wel. Lijkt me een heel handige tool.

 7. Nathan Veenstra schreef:

  Ik kom hier weer eens terecht en lees jouw reactie Rob. Sorry dat ik je even moet corrigeren, maar de 120/155 leestekens vallen echt onder de meta-omschrijving. In de code van je website staat ook <meta name="description". Rich snippets zijn eigenlijk een verzameling van attributen die de zoekmachines helpen bepaalde dingen weer te geven in de zoekresultaten. Je paginatitel en meta-omschrijving zou je daar onder kunnen rekenen, al gaan we in de wereld van SEO zover dat we die niet meerekenen, omdat de rich snippets juist extra informatie is, die juist niet standaard wordt weergegeven (vandaar 'rich). :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *