Als je iets als woordkunstenaars.nl online zet en daar lustig over twittert, dan kun je reacties verwachten:

Tough crowd, tekstschrijvers

Zeker als ze ook een journalistieke achtergrond hebben. En probeer je goede bedoelingen maar eens in een antwoord van 140 karakters te proppen. Je glibbert zo van de ene uitglijer naar de andere.

Daarom dit blogje met tekst en uitleg. Nog niet met alle antwoorden op alle denkbare vragen, want we’re building the plane in the air. Maar het geeft je in ieder geval een eerste indruk van het vliegtuig – en de piloten.

Wie zitten er achter woordkunstenaars.nl?

Michel van Uden en schrijver dezes, Chris Rommers. Michel helpt bedrijven met hun business model en ik ben zelf tekstschrijver. We kennen elkaar al een tijdje:

Brothers in arms, lichting 88-6

Dienstmaatjes dus. Sindsdien hebben we samengewerkt in verschillende projecten. We zijn zelfs een blauwe maandag collega’s geweest bij hetzelfde reclamebureau. En nu maken we dus samen woordkunstenaars.nl.

Wat gaat woordkunstenaars.nl doen?

Als je in Nederland online een tekstschrijver zoekt, kun je een paar kanten op:

 • Google
  Ja, natuurlijk, Google. Maar er passen maar 10 tekstschrijvers op de eerste pagina van Google, plus een paar die er Adwords-budget voor over hebben. Het enige dat dat zegt over de tekstschrijvers op de volgende 14.239 pagina’s, is dat ze zich minder met SEO bezig houden. Of geen site hebben. Jammer, want een van die tekstschrijvers zou zomaar perfect bij jou kunnen passen.
  .
 • Tekstnet
  Op de site van beroepsvereniging Tekstnet kun je handig zoeken in het ledenbestand. Voor opdrachtgevers is het prettig om te weten dat Tekstnet-leden aan bepaalde criteria moeten voldoen: je gaat niet met zomaar een tekstschrijver in zee. Maar Nederland telt meer tekstschrijvers dan de ruim 275 leden en 60 aspirant-leden van Tekstnet.
  .
 • Overzichtswebsites
  In allerlei soorten en maten. Van hele mooie tot de bekende linkjesoverzichten, of sites waarop het achterliggende advertentie-verdienmodel de boventoon voert. Op andere sites bundelen tekstschrijvers hun krachten en worden content- en tekstdiensten inclusief projectmanagement aangeboden. Meer kwaliteit, maar minder kwantiteit.
  .
 • Offerte-websites en marktplaatsen
  Waar je als opdrachtgever een opdracht kunt plaatsen voor 20 pagina’s kopij met een budget van 100 euro. Of met één druk op de knop een offerte kunt aanvragen bij vijf verschillende tekstschrijvers. Daar kun je van alles van vinden. De meeste tekstschrijvers worden er niet enthousiast van.

Kortom, wij denken dat er ruimte is voor een nieuwe site

 • waar opdrachtgevers veel keuze hebben, maar geen keuzestress, geholpen door goede zoek-, filter- en selectiefuncties op de site
 • waar tekstschrijvers graag op staan en waar ze hun kansen op meer en leukere opdrachten structureel kunnen verbeteren

Ons big hairy audacious goal: alle tekstschrijvers van Nederland op woordkunstenaars.nl, en de go-to-website worden voor opdrachtgevers die een tekstschrijver zoeken.

Persoonlijk vond ik dat al heel wat

Maar ik was even vergeten wat Michel voor de kost doet: business modellen ontwikkelen. Die is niet snel tevreden. Er hing al snel een business model canvas aan de muur, in A0-formaat.

We hebben al dagen gebrainstormd over onze value proposition, gain creators en pain relievers. In gewoon Nederlands: over alles wat we náást die grote tekstschrijverszoekmachine nog meer voor tekstschrijvers en hun opdrachtgevers zouden kunnen doen.

Die A0-poster zit inmiddels vol gele memo-stickertjes. We hebben ideeën waarmee we jaren vooruit kunnen en waarover we nog wel dertig blogjes kunnen schrijven.

Maar eerst die site maar eens online, want dat is al een kluif op zich. Het liefst dit jaar nog.

Of we er ook iets aan willen verdienen?

Dat is wel het plan. Maar op een nette manier.

We bemoeien ons niet met contacten en afspraken tussen opdrachtgevers en tekstschrijvers. En we werken al helemaal niet met commissies of kickbacks.

Vragen? Ideeën? Shoot.

Je kunt ons altijd bellen of mailen.

En je kunt natuurlijk reageren in de comments onder dit bericht.

Be gentle.